Cum să curățați diferitele părți ale ceasurilor și când să le înlocuiți?

Orientare

Cum să curățați diferitele părți ale ceasurilor și când să le înlocuiți?

Adriana Matei

Adriana se ține de mână când vine vorba de ceea ce este la modă și în trend. De asemenea, în ceasuri. Fiind o adeptă a unui stil de viață activ, îi place să fie în clubul de fitness și în sala de gimnastică. Prin intermediul ei veți afla despre posibilitățile oferite de ceasurile sport și de dispozitivele de urmărire a activității fizice.

01 martie 2023

În mai multe rânduri, pe blog au fost abordate subiecte legate de igiena ceasurilor și de modul în care se poate îngriji corect un ceas. Atunci când investești într-un astfel de dispozitiv, trebuie să iei în calcul faptul că până și modelele premium, realizate exclusiv din materiale de înaltă calitate, se vor uza după un timp. Acestea vor începe să-și piardă nu numai aspectul atractiv. Atât calitatea lor vizuală, cât și funcționalitatea vor începe, de asemenea, să își piardă din valoare. În acest caz, cum curățați diferitele părți ale ceasurilor dumneavoastră? Când ar trebui să fie înlocuite?

Îngrijirea de bază a ceasurilor - cum aveți grijă de ceasurile dumneavoastră?

Pentru început, merită să amintim că orice lucru, orice material, indiferent de intensitatea și durata de utilizare, fie că este vorba de purtarea zilnică sau de depozitarea îndelungată într-un sicriu sau într-o cutie, îmbătrânește și se deteriorează încet. Acesta este un fenomen natural pe care fiecare persoană care cumpără un ceas trebuie să îl cunoască. Viitorul proprietar trebuie, de asemenea, să fie pregătit pentru posibilele costuri asociate cu întreținerea și necesitatea de a înlocui piesele individuale care se uzează în timpul utilizării.

Curățarea ceasurilor și depozitarea corectă în cutie

Curățarea regulată a ceasului nu va elimina, bineînțeles, problema uzurii și a necesității de înlocuire, dar poate contribui la prelungirea duratei de viață a ceasului. La majoritatea mărcilor, veți găsi modele care vă vor surprinde prin numărul de funcții și rezistența la deteriorare peste medie. Cu toate acestea, aceste soluții nu vor face ca murdăria care se adună pe piesele ceasului să dispară pur și simplu.

Cât de des trebuie curățat un ceas?

Murdăria acumulată, rezultată în urma unei neglijențe îndelungate, nu numai că afectează aspectul inferior al ceasului, dar poate duce, de asemenea, la dereglarea și întreruperea mecanismului sau la distrugerea completă a acestuia. Cum?

Atunci când un ceas stă mult timp și nu este folosit, lubrifiantul utilizat se poate solidifica și se poate forma o crustă, iar bulgării rezultați pot deteriora structura delicată a mecanismului. Pe de altă parte, în cazul uzurii regulate, murdăria se depune la suprafața ceasului și pătrunde în interiorul învelișului, adunându-se în spațiile dintre verigile brățării, la îmbinările dintre carcasă și urechi sau în jurul sticlei la contactul cu carcasa.

Curățarea unui ceas cu curea din piele

Acesta este motivul pentru care este atât de important să supuneți toate aceste componente ale ceasului la o curățare sistematică, indiferent de frecvența cu care este purtat ceasul. Această rutină ar trebui să se facă o dată la câteva luni, în funcție de starea dispozitivului. O puteți face singur, în casă, sau vă puteți duce ceasul la un service de ceasuri dovedit.

Vreți să știți cum să vă dezinfectați ceasul într-un mod sigur? Nu uitați să dați click pe link-ul de mai jos.

Cum se curăță diferitele părți ale unui ceas și când trebuie înlocuite?

Un ceas, ca orice obiect folosit pentru o perioadă lungă de timp, se uzează. Asigurați-vă că este îngrijit în mod profesionist, ceea ce poate varia de la curățarea curelelor, brățărilor, lustruirea plicurilor și a ochelarilor până la înlocuirea bateriilor și ajustarea mecanismelor mecanice și chiar refinisarea cadranelor.

Mai jos, vă sugerăm cum să curățați diferitele părți ale ceasurilor dumneavoastră și când merită să le înlocuiți cu altele noi.

Cum să îngrijiți corect curelele și brățările ceasurilor?

Cureauași brățările ceasului sunt părțile cele mai expuse la influențe negative. Din acest motiv, ele necesită o îngrijire mai frecventă. Zilnic, este suficient să le ștergeți cu o cârpă moale din microfibre și să îndepărtați murdăria mai mare imediat ce apare. Cu toate acestea, întreținerea corespunzătoare nu este totul. Aceasta depinde în primul rând de tipul de material și de materialul centurii.

Curățarea curelelor de ceas și a brățărilor

Pentru început, merită să ne amintim un lucru simplu. Înainte de a curăța curelele, este o idee bună să detașați mai întâi cureaua sau brățara de carcasă, dacă știți că ceasul are o rezistență scăzută la apă și că apa ar putea inunda și deteriora mecanismul delicat.

Pielea este un material foarte absorbant care poate absorbi mirosurile intense. Cu toate acestea, avantajul curelelor de ceas din piele este că pot fi curățate folosind metode casnice testate și încercate. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de câte 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și apă. Amestecați cele două ingrediente în proporție de 1:1 până când se formează o spumă groasă. Acoperiți întreaga bandă, pe ambele părți, cu soluția preparată și lăsați-o la macerat timp de o oră. După acest timp, ștergeți pielea cu o cârpă moale din microfibre pentru a îndepărta spuma rămasă. După ce banda s-a uscat complet, ștergeți din nou partea exterioară a benzii.

Curățarea curelelor de ceas din piele

Gata! Aceasta este una dintre cele mai ușoare metode. Cu toate acestea, dacă doriți să asigurați o mai bună conservare a materialului din piele, merită să cumpărați un preparat specializat care va proteja și mai mult cureaua de crăpături și îi va întări structura.

Situația este ușor diferită în cazul ceasurilor cu curea din material textil. Cele cusute din poliamidă sunt mai durabile și mai rezistente la abraziune decât curelele din piele, astfel încât curățarea lor este mult mai ușoară. Nu necesită atât de mult efort din partea purtătorului. Pentru a îndepărta eficient murdăria și mirosul, tot ce trebuie să faceți este să spălați cureaua din țesătură în apă caldă cu săpun blând. Apoi clătiți-o bine sub jet de apă și lăsați-o să se usuce complet la temperatura camerei.

Un alt tip de curele de ceas sunt cele din plastic, silicon, cauciuc sau elastomer. Acestea sunt cel mai des folosite pentru ceasurile sport. Acest tip de curea trebuie curățat întotdeauna după fiecare sesiune de antrenament sau altă activitate solicitantă. Cauciucul și plasticul sunt foarte ușor de curățat. În cazul în care ceasul este rezistent la apă, nu este nevoie să scoateți cureaua. Este suficient să spălați cureaua sub jet de apă curentă sau, dacă preferați, puteți eventual să folosiți săpun sau lichid de spălat vase. Cureaua din plastic trebuie apoi uscată cu un prosop sau lăsată să se usuce complet. Și iată! Gata!

Ceas Plantwear - curățarea curelelor de ceas din țesătură și silicon

Ce se întâmplă cu ceasurile pe brățări? O brățară, indiferent de materialul din care este confecționată, la fel ca și bijuteriile, își poate pierde farmecul original în timp și va necesita curățare în medie o dată pe trimestru. Spălați bine brățara cu un amestec preparat din apă și săpun sau apă și detergent (REȚINEȚI! Nu faceți niciodată acest lucru cu pastă de dinți!) și apoi lăsați-o la înmuiat timp de maximum 30 de minute. După acest timp, clătiți reziduurile de săpun de pe brățară cu o periuță de dinți cu peri moi sau cu vată.

O întrebare importantă rămâne de decis. Când ar trebui înlocuite cureaua și brățara ceasului? În primul rând, acest lucru depinde în mare măsură de cât de regulat purtați ceasul. Dacă îl purtați în fiecare zi sau foarte des, este clar că cureaua se va uza mult mai repede decât dacă ar fi purtată din când în când. În al doilea rând, trebuie să se țină cont de considerente de igienă. Curelele și brățările intră în contact direct cu pielea și cu diverse produse cosmetice. Acest lucru afectează în mod negativ calitatea materialului, astfel încât și acestea se deteriorează mai repede. Prin urmare, o curea ar trebui înlocuită în mod standard la fiecare șase luni sau până la un an.

Înlocuirea curelelor de ceas

Cum se lustruiesc carcasele de ceas și ochelarii de ceas?

Cu toate acestea, de ce este atât de importantă lustruirea unui geam de ceas? Cauza zgârieturilor și a deteriorării sticlei este, de obicei, depozitarea necorespunzătoare, de exemplu, depozitarea ceasului într-o cutie împreună cu alte bijuterii. Sticla poate fi lustruită numai dacă zgârieturile sunt minore. În cazul zgârieturilor semnificative sau chiar al fisurilor și al loviturilor, este necesar să înlocuiți imediat sticla, înainte ca deteriorarea să ducă la deteriorări mai grave ale altor părți ale ceasului. Un astfel de ceas nu ar trebui nici folosit, nici purtat deloc.

Nu ar trebui niciodată să înlocuim singuri sticla unui ceas. Înlocuirea acestuia de unul singur, dacă nu sunteți pricepuți, poate duce la deteriorarea considerabilă a întregului ceas. În plus, dacă decideți să o faceți singur acasă, trebuie să țineți cont de faptul că garanția dumneavoastră va deveni automat invalidă și nu va fi recunoscută în cazul unei reclamații.

Curățarea ceasului și lustruirea sticlei

Serviciul de înlocuire a sticlei unui ceas ar trebui încredințat departamentului de service al producătorului (dacă dispozitivul este încă în garanție) sau unui ceasornicar profesionist (atunci când perioada de garanție a expirat). Înlocuirea la un specialist nu trebuie să fie deloc costisitoare. Totul depinde în primul rând de materialul din care este confecționată sticla. Prețul de înlocuire a sticlei sintetice și minerale este scăzut, în timp ce în cazul sticlei de safir prețul poate ajunge până la câteva sute de zloți, datorită faptului că sticla de safir este mult mai scumpă de fabricat decât celelalte două menționate mai sus.

Curățarea și înlocuirea coroanei unui ceas

Ultimul lucru de care uităm, de obicei, atunci când curățăm un ceas și rareori ne dăm seama că trebuie, de asemenea, înlocuit, este coroana. Îngrijirea acesteia ar trebui să se facă în același mod ca și în cazul carcasei. Aparent nimic complicat. Piedica este atunci când trebuie înlocuită.

Coroana, ca element proeminent al carcasei, este cel mai vulnerabil la deteriorări. Prin urmare, trebuie înlocuită de fiecare dată când se deteriorează, de exemplu, dacă se prinde și se rupe, se deformează sau se zgârie.

Curățarea și înlocuirea coroanei unui ceas

Coroana poate fi înlocuită de către dumneavoastră? Da, bineînțeles. Cu toate acestea, la fel ca în cazul înlocuirii lunetei, există riscuri. Mai ales dacă se face în mod incorect. Coroana poate fi montată incorect sau poate fi deteriorată, ceea ce, pe termen lung, duce la o scurgere în carcasă. Acest lucru facilitează pătrunderea murdăriei, a umezelii și a apei în interiorul ceasului, ceea ce duce la distrugerea completă și la inundarea mișcării și a ceasului.

Atunci când înlocuiți coroana, este recomandabil să mergeți la un ceasornicar care va efectua acest serviciu în mod profesionist. Prețul unei înlocuiri poate varia. Fiecare coroană este diferită și la fel și tipul de deteriorare, motiv pentru care prețul este determinat în principal în mod individual. După reparație, este recomandabil să cereți centrului de service să verifice etanșeitatea ceasului pentru a vă asigura că întreaga înlocuire și reparație a coroanei a fost efectuată corect.

Curățarea și înlocuirea pieselor individuale ale ceasului

Curățarea ceasului - aflați cum să o faceți corect

Pentru a vă asigura că ceasul dvs. este în stare bună și că totul funcționează așa cum trebuie, este o idee bună să îl supuneți la întreținere din când în când. Un ceas ar trebui să fie întreținut cel puțin o dată la 5 ani, nu mai rar. Doriți să vă bucurați de ceasul dumneavoastră timp de mulți ani? Asigurați-vă că aveți grijă de el și încercați să îl curățați și să îl întrețineți în mod regulat.


Adriana Matei

Adriana se ține de mână când vine vorba de ceea ce este la modă și în trend. De asemenea, în ceasuri. Fiind o adeptă a unui stil de viață activ, îi place să fie în clubul de fitness și în sala de gimnastică. Prin intermediul ei veți afla despre posibilitățile oferite de ceasurile sport și de dispozitivele de urmărire a activității fizice.