Funcțiile de dată și calendar ale ceasului

Orientare

Funcțiile de dată și calendar ale ceasului

Andrei Vlad

Un om în continuă mișcare. Dacă nu încearcă vreun sport nou, probabil că este pe drum pentru a prinde un autostop spre Spania. Iubitor de ceasuri inteligente și de ceasuri de înaltă tehnologie.

17 februarie 2023

În acest articol, vom continua cu subiectul urmăritorului de dată într-un ceas. În prima parte a ghidului nostru, ne-am axat pe tipurile sale. Adică, în ce formă pot apărea la diferiți producători, fie sub forma unei ferestre simple, a unui indicator suplimentar cunoscut sub numele de Pointer Date, fie a unui indicator retrograd. Cu toate acestea, de data aceasta ne vom concentra asupra acului de dată și asupra complicațiilor în care apare cel mai frecvent

Mâna de dată într-un ceas - o varietate de complicații

După cum probabil știți deja, mâna de dată este, fără îndoială, una dintre cele mai populare funcții utilizate în orologerie, iar acest lucru se datorează utilității sale. Indiferent de situația din viața de zi cu zi, întrebarea "Cât e ceasul astăzi?" este cea mai frecventă întrebare a zilei. De aceea, este atât de important să aveți întotdeauna această informație la îndemână pentru a oferi un răspuns rapid și corect.

Bărbați Frederique Constant Slimline Moonphase Manufacture ceasuri cu Pointer Data ceas

Cu toate acestea, există o gamă foarte largă de afișaje de dată la ceasuri, de la cele de bază care apar ca o singură funcție până la cele complexe din punct de vedere tehnic, care fac parte dintr-o complicație elaborată a mecanismului numit calendar.

Un ceas cu calendar - la ce este folosit?

Un ceas cu calendar este un tip de dispozitiv al cărui mecanism de bază, pe lângă funcția de bază de indicare a orei, adică orele, minutele și secundele, a fost echipat suplimentar cu complicații care permit citirea completă a datei. O astfel de complicație de cronometrare poate fi un calendar pentru a verifica ziua lunii, ziua săptămânii, luna (uneori numele lunii), faza actuală a lunii, precum și anul sau alte informații importante.

Ceas de mână pentru bărbați Epos Oeuvre D'Art Big Moon

Tipuri de date și complicații posibile ale calendarelor de ceas

Funcția de dată de pe un ceas poate apărea în diferitele configurații menționate mai sus. În această privință, producătorii au o mare libertate în ceea ce privește utilizarea și modificarea acestei funcții specifice a mecanismelor. Care sunt cele mai frecvente tipuri de complicații ale datei utilizate?

Funcția de dată și calendar simplu

Una dintre cele mai simple complicații ale datei și calendarului, întâlnită cel mai frecvent la ceasurile mecanice și cu cuarț, este funcția Dată și Calendarul simplu asociat acesteia. Acesta este un ceas simplu care afișează doar o anumită dată, adică ziua curentă a lunii. În cele mai multe cazuri, aceasta se prezintă sub forma unui afișaj cu fereastră plasat oriunde pe marginea cadranului ceasului, de obicei la ora 3, 4 sau 6. Nu este altceva decât un disc circular care se rotește sub cadranul cu numere gradate de la 1 la 31.

Ceas pentru bărbați Certina Urban DS-1 cu curea din piele și calendar cu dată

Dar de ce un calendar simplu? Pentru că nu face distincție între luni și înregistrează data de la o zi la alta. În consecință, această funcție necesită ca utilizatorul să o regleze manual în lunile mai scurte de 31 de zile. Aceasta înseamnă că un astfel de ceas cu dată trebuie ajustat de 4 ori pe an: după februarie - adică 1 martie, aprilie - 1 mai, iunie - 1 iulie, septembrie - 1 octombrie și noiembrie - 1 decembrie.

Funcția de dată cu două zile

Cel de-al doilea tip de complicație standard atât a Datei, cât și a Calendarului simplu este un tip de funcție de dată ceva mai elaborată, numită Day Date. Funcția va funcționa pe același principiu ca și un ceas cu dată calendaristică simplă. Cu toate acestea, contorul de dată dublă nu va indica doar ziua curentă a lunii, ci va arăta și ziua specifică a săptămânii.

Ceas de mână pentru bărbați cu funcție Day Date

Day Date este, de obicei, o fereastră suplimentară sau un indicator de tip pointer care indică numele unei zile specifice marcate în cea mai mare parte în limba engleză. În funcție de producător, este posibil să existe, de asemenea, date ale zilei în limba germană (Junghans) sau poloneză ( ceasuri Aviator poloneze în ediție limitată).

Calendar complet = compilație cu calendar triplu

Calendarul complet, cunoscut și sub numele de Calendarul triplu, este un alt tip, mai îmbogățit și mai extins, de complicație clasică a datei. Reglajul său se bazează pe același principiu ca și cel al Datei și al Zilei-Date menționate anterior. Cu toate acestea, diferența este deja evidentă la prima vedere. Acesta dispune de un afișaj extins cu indicații suplimentare. Calendarul triplu este o combinație de trei indicații, și anume data calendaristică, numele zilei din săptămână și numele lunii.

Ceas pentru bărbați Junghans Meister Kalender cu curea din piele și funcție de calendar triplu

Uneori, producătorii adaugă la acest pachet de calendar triplu o complicație de fază lunară, ridicând astfel standardul de precizie. Așa-numitul ceas astronomic menține echilibrul perfect între ceasul clasic pentru bărbați din secolul XX și designul modern și liniile curate.

Calendarul triplu, deși este o completare practică a funcției calendaristice dintr-un ceas, poate fi prezentat în multe feluri la diferiți producători, iar aspectul său poate fi modificat în mod liber în funcție de modulul de mecanism utilizat, ca, de exemplu, în cazul ceasurilor de la fabricile elvețiene Frederique Constant și Epos.

Prima a încorporat funcția de calendar triplu în colecția sa Classics Quartz Chronogrpah Triple Calendar, pe care a echipat-o cu o mișcare de cuarț proprie FC-296 cu secundă mică, dată cu arătător, zi a săptămânii și lună prescurtată sub forma a două ferestre separate și subcadrane de cronograf.

Epos Oeuvre D'Art Big Moon Ceas astronomic automat cu calendar triplu

Pe de altă parte, cea de-a doua marcă premium menționată prezintă o serie de ceasuri astronomice cu cadrane impresionante și un Epos Big Moon Modification de casă. Colecțiile Oeuvre D'Art selectate, pe lângă funcția de fază lunară cu o lună luminoasă foarte mare, sunt echipate cu o complicație de calendar triplu. Acestea diferă unele de altele doar prin forma prezentată, de exemplu, modelele din liniile V-Style și Big Moon, spre deosebire de ceasurile Oeuvre D'Art Classic, dispun de o indicare descentralizată a zilei săptămânii și a lunii și de o acționare centrală Pointer Date.

Calendar anual și cvadrienal - calendarul din ceas și cele două tipuri ale sale

Alte complicații, poate nu strict legate de funcția de dată, dar deja mai avansate și legate de tipurile de calendare prezente pe ceas, sunt Calendarul anual, sau calendarul anual, și Calendarul cvadrienal, cunoscut și sub numele de Calendarul semiperpetuu sau calendarul de 4 ani. Pentru aceste două calendare, tipul de funcție de dată prezentă poate fi oricare. Ambele complicații pot fi găsite la ceasurile cu dată, cu dată de zi și cu calendar triplu. Așadar, ce sunt ele cu adevărat și ce le caracterizează?

După cum știm deja, Calendarul cu dată, Ziua-Date și Calendarul triplu pot fi întâlnite pe ceasuri sub forma unui calendar simplu, funcția Calendar simplu, caz în care indicațiile lor trebuie corectate manual de 5 ori pe an. Calendarele anuale și cele cu 4 ani, care au o așa-numită "memorie mecanică", sunt complet diferite.

Ceas Longines pentru bărbați cu curea din piele și funcție de calendar anual

Calendarul anual de pe ceas urmărește automat data de la o lună la alta, ținând cont de cele în care există o diferență între a 30-a și a 31-a zi. Excepție face luna februarie, deoarece aceasta este cea mai scurtă lună a anului. Atunci, la 1 martie, utilizatorul trebuie să facă ajustarea manuală necesară a dispozitivului.

Al doilea tip este calendarul de patru ani. Acesta este cel mai rar design din orologerie. Un ceas cu această funcție va afișa corect data, fără a fi nevoie să o corecteze, în toate lunile anului, inclusiv în februarie. Singura excepție este reprezentată de anii bisecți. Un astfel de afișaj al datei necesită o reajustare manuală la fiecare patru ani, adică într-un an în care există 366 de zile și un 29 februarie suplimentar. Implicația este că un ceas cu un calendar de patru ani nu ține cont de anii bisecți.

Ceas cu calendar perpetuu

Calendarul perpetuu, sau perpetual calendar, este o capodoperă a orologeriei și una dintre cele mai sofisticate și complicate complicații ale mecanismului. Este cel mai complex tip de calendar, cu un afișaj elaborat al datei, care necesită o experiență și o expertiză tehnică considerabile din partea producătorilor.

Ceas pentru bărbați Seiko Premier Kinetic Perpetual cu funcție de calendar perpetuu

Spre deosebire de celelalte funcții, calendarul perpetuu ia în considerare atât durata variabilă a tuturor lunilor cu 28, 29, 30 și 31 de zile fiecare, cât și determinarea ciclului anilor bisecți. Acest lucru asigură faptul că un astfel de ceas oferă servicii neîntrerupte timp de multe decenii până la 28 februarie 2100, adică trebuie corectat manual la 01.03.2100. Acest lucru este determinat de faptul că nu există un an bisect la fiecare 100 de ani, lucru pe care calendarul perpetuu nu îl ia în considerare.

Exemple de artă orologieră de cel mai înalt nivel, care se mândresc cu complicația calendarului perpetuu, sunt ceasurile cu calendar perpetuu Frederique Constant din colecția Manufacture Highlife Perpetual Calendar. Modelele sunt echipate cu mișcarea Manufacture FC-755 cu trei subcadrane de indicatoare de dată - data, ziua săptămânii, luna și anul bisect. În plus, aceste funcții sunt completate de fazele lunii.

Ceas Frederique Constant Highlife Perpetual Calendar Manufacture pentru bărbați cu funcție de calendar perpetuu

Data într-un ceas vs. calendarul într-un ceas - descoperiți gama de mărci de ceasuri

Vă interesează caracterul practic al unui ceas, precum și calitatea și precizia dovedită a acestuia? Apreciați accesoriile clasice care sunt, de asemenea, capodopere orologiere în clasa lor? Atunci nu ezitați să alegeți un ceas cu dată sau un ceas calendar cu o funcție extinsă de calendar perpetuu. Consultați gama extinsă de ceasuri cu dată premium de la mărci orologere cunoscute și respectate!


Andrei Vlad

Un om în continuă mișcare. Dacă nu încearcă vreun sport nou, probabil că este pe drum pentru a prinde un autostop spre Spania. Iubitor de ceasuri inteligente și de ceasuri de înaltă tehnologie.