Garmin Enduro vs. Fenix 6 - care va avea performanțe mai bune pe distanțe lungi?

Garmin

Garmin Enduro vs. Fenix 6 - care va avea performanțe mai bune pe distanțe lungi?

Andrei Vlad

Un om în continuă mișcare. Dacă nu încearcă vreun sport nou, probabil că este pe drum pentru a prinde un autostop spre Spania. Iubitor de ceasuri inteligente și de ceasuri de înaltă tehnologie.

25 iulie 2023

Marca Garmin este unul dintre cei mai importanți producători americani de ceasuri sport. Durabilitatea combinată cu tehnologia de ultimă generație și designul modern fac ca aceste ceasuri practice să fie foarte apreciate. Cum se compară unele dintre cele mai populare modele și Garmin, Enduro și Fenix 6?

Două variante ușoare ale ceasurilor Garmin Fenix și Enduro, cu greutate redusă

Garmin Enduro a fost prezentat în 2021. Este un model pregătit în primul rând pentru pasionații de alergare pe distanțe lungi. Dispune de o autonomie foarte mare de funcționare, rămânând în același timp un model extrem de ușor. De asemenea, se remarcă îmbunătățirea semnificativă a performanței funcției de încărcare a bateriei solare, cunoscută de la modelele Fenix 6 Solar sau Instinct Solar. Garmin Enduro are două variante, care diferă prin culoarea curelelor și materialul lunetei. Modelul Enduro gri titan are un strat de carbon DLC și o curea neagră din nailon UltraFit. Modelul Enduro cu curea de nailon UltraFit gri are componente metalice din oțel inoxidabil.

Garmin enduro 2 ceasuri

Din punct de vedere al dimensiunilor, modelul Enduro este echivalent cu Fenix 6x, cel mai mare model din linia emblematică a Garmin. Învelișul său măsoară 51 x 51 x 14,9 mm, ceea ce îl face compatibil cu curelele QuickFit de 26 mm. Modelul Enduro din oțel inoxidabil cântărește 72 g, iar cel din titan 58 g. În schimb, Fenix 6x cântărește 93 g, iar versiunea din titan 83 g. Acest lucru se traduce printr-o reducere a greutății cu 22% în varianta din oțel și cu 30% în varianta din titan. Pe de altă parte, ceasurile au aceeași dimensiune a ecranului de 1,4" și aceeași rezoluție de 280 x 280 px.

comparație între garmin fenix 6 și enduro

Durata de viață a bateriei la ceasurile Garmin Enduro și Fenix

Garmin Enduro în modul ceas fără încărcare solară poate rezista până la un număr impresionant de 50 de zile și 65 de zile cu încărcare. Cel mai puternic Garmin Instinct Solar de până acum a permis o autonomie de până la 24 de zile fără încărcare solară și 54 de zile cu încărcare. Durata de funcționare a GPS-ului pentru cel mai puternic Garmin Fenix 6x Pro Solar de până acum a permis până la 60 de ore (+ 6 ore cu Solar), în timp ce Enduro a extins această durată la 70 de ore (+ 10 ore cu Solar). Celelalte moduri se compară, de asemenea, favorabil în favoarea Enduro. În modul de economisire a energiei, ceasul funcționează până la 130 de zile sau până la un an cu funcția Solar (până acum erau 80 și, respectiv, 120 de zile). Pe de altă parte, durata maximă de funcționare în modul expediție este de 65 de zile sau de 95 de zile cu funcția Solar, la 46 și 56 de zile anterior. În ceea ce privește rezistența la apă, atât la modelul Fenix, cât și la modelul Enduro, aceasta este de 10 ATM.

Garmin Enduro în timpul alergării

Monitorizarea activității pe ceasurile Garmin Fenix și Garmin Enduro

Modelul Garmin Enduro este echipat cu toate funcțiile sportive care s-au regăsit până acum la ceasurile Garmin. Ceasul are, așadar, un pulsoximetru, monitorizează ritmul cardiac, nivelul de hidratare, somnul și energia. Analogia este cu funcțiile de alergare, ciclism sau alte funcții sportive. Garmin Enduro dispune de toate funcțiile disponibile pe modelele Fenix, deci inclusiv înot în piscină, în ape deschise, alergare, o funcție de triatlon, precum și o opțiune de alergare virtuală care permite utilizarea ceasului cu aplicația ZWIFT.

Comparație ceasuri sport Garmin

Caracteristici suplimentare ale ceasului Garmin Enduro

La fel ca modelele Fenix 6, Enduro dispune și de opțiuni de notificare a telefonului, funcția Livetrack, suport pentru aplicația Connect IQ sau detectarea evenimentelor și notificarea unei persoane preselectate prin comunicarea cu telefonul. Dintre opțiunile mai interesante, merită menționată posibilitatea de a efectua plăți contactless datorită Garmin Pay. Semnificativ este faptul că în Enduro nu există hărți sau muzică direct de pe ceas, ceea ce îl apropie de Fenix 6, care este, de asemenea, lipsit de aceste funcții. În Enduro, însă, puteți controla muzica de pe telefon și puteți încărca un traseu GPX pe ceas.

Garmin Fenix

Autonomia impresionantă a bateriei ceasului Garmin Enduro

LaGarmin Enduro se remarcă durata de viață a bateriei decisiv mai mare și greutatea redusă, dar acest lucru se face în detrimentul hărților încorporate și al muzicii transmise direct de pe ceas. Aceste caracteristici au lipsit însă și de pe modelele inferioare ale seriei Fenix 6 și nu sunt disponibile nici pe mărcile concurente precum Polar Vantage V2, Coros Vertix sau Suunto 9. Garmin Enduro este un ceas excelent în primul rând pentru cei care își doresc o autonomie maximă a bateriei.

Garmin Fenix pe model


Andrei Vlad

Un om în continuă mișcare. Dacă nu încearcă vreun sport nou, probabil că este pe drum pentru a prinde un autostop spre Spania. Iubitor de ceasuri inteligente și de ceasuri de înaltă tehnologie.