Cronograf - ce este și cum funcționează?

Varietăți

Cronograf - ce este și cum funcționează?

Emil Stancu

Îi plac ceasurile de lux, idolatrizează automatele și le colecționează cu pasiune. În același timp, urmărește îndeaproape toate știrile și evenimentele din lumea ceasurilor. În particular, înoată cu pasiune și călătorește în jurul lumii.

05 iunie 2024

Cronograful este o funcție a ceasurilor care nu numai că adaugă o notă estetică sub forma unor cadrane mici pe fața cadranului, dar mai ales servește ca cronometru pentru a măsura timpul cu un grad ridicat de precizie. Utilitatea cronografului se extinde de la sarcini simple de zi cu zi până la aplicații mai specializate, cum ar fi măsurătorile în sport sau experimentele științifice. Acest caracter practic face din ceasurile cronograf un instrument care nu este doar funcțional, ci și la modă, ideal pentru cei care apreciază combinația dintre stil și utilitate.

 
 

Ce este un cronograf?

Un cronograf este o complicație a mecanismului ceasului care asigură o cronometrare precisă a timpului. În funcție de nivelul de complicație, dispozitivul măsoară secundele, zecimalele și sutimi de secundă și poate măsura, de asemenea, intervale de timp foarte lungi - chiar și ore. Pe scurt, funcția cronograf nu este altceva decât un cronometru, util pentru orice sportiv. Este suficient să folosiți unul dintre butoanele de pe partea laterală a carcasei - apoi vor porni acele de pe cadranele suplimentare, cunoscute și sub numele de totalizatoare. Oprirea cronografului se face prin apăsarea din nou a butonului, în timp ce butonul adiacent resetează contorul la zero. Cronograful este o funcție suplimentară a unui ceas care permite efectuarea unor măsurători precise ale timpului. Este un așa-numit cronometru analogic activat, de obicei, printr-un buton pe partea laterală a carcasei. Se găsește cel mai frecvent pe ceasurile sport, dar adesea împodobește și modelele casual.

 
Ceas cronograf
 

De la măsurătorile amatorilor la cronometrarea precisă

Primele cronografe au fost dezvoltate mai devreme decât ați putea crede, încă de la începutul secolului al XVIII-lea. Acestea aveau forma unui stilou atașat la un ac, care se mișca atunci când era declanșat și lăsa o dâră de cerneală, înregistrând astfel măsurarea. O astfel de soluție era departe de a fi precisă în măsurarea întinderilor de timp și trebuia întotdeauna comparată cu alte măsurători, așa că nu a durat foarte mult timp. Descoperirea a venit în 1821, când a fost dezvoltat primul cronograf care putea măsura cu precizie timpul parcurs de la A la B. Creatorul său a fost ceasornicarul francez Nicolas M. Rieussec, iar invenția a fost comandată de regele Ludovic al XVII-lea, care dorea să cunoască timpul exact în care caii se deplasau pe hipodrom.

Din acel moment, cronografele ulterioare au fost deja modelate după cel creat de Rieussec. An după an, acestea semănau tot mai mult cu ceasurile prin forma lor. Industria militară și dezvoltarea aviației au contribuit la creșterea lor rapidă. Inițial sub forma unor cronometre sau a unor ceasuri de buzunar cu o funcție de cronograf opțională, acestea au căpătat forma ceasurilor de mână pe care le cunoaștem atât de bine astăzi.

 

Cronograf într-un ceas Timex

 

Cum funcționează funcția de cronograf a unui ceas?

Ceasuri cu cronograf au un mecanism de funcționare puțin mai complicat decât ceasurile tradiționale - acesta implică instalarea unor sisteme suplimentare de cronometrare precise. Din acest motiv, ceasul poate fi adesea mai scump în comparație cu modelele standard. La modul cel mai elementar, un cronograf măsoară doar secundele, cu o singură mână care pornește ceasul la apăsarea unui buton pe partea laterală a carcasei ceasului. Un astfel de ceas se limitează la măsurarea doar a secundelor, în timp ce cele mai complicate conțin până la trei cadrane de cronograf - care numără sutimi și zecimi de secundă - oferind intervale de timp extrem de precise.

 
Ceasuri cu cronograf
 

Pe lângă subcadranele, cronograful de pe un ceas poate îmbrăca și o formă electronică, cel mai des întâlnită la ceasurile inteligente și la ceasurile sport, cum ar fi Casio G-Shock sau Puma. Acesta este util în timpul sportului, dar este, de asemenea, o opțiune practică în viața de zi cu zi. Cronometrarea precisă a timpului va fi importantă în bucătărie, de exemplu. Vă permite să măsurați timpul de coacere sau de fierbere a ouălor. Cadranele suplimentare de pe cadran sunt, de asemenea, un atu estetic, făcând ca ceasul să aibă un aspect de designer și elegant. Ele completează cadranul principal și - deși sunt tratate de obicei ca o funcție suplimentară - adaugă un aer unic modelului. Cronograful este, de asemenea, des întâlnit în ceasurile de aviație - la urma urmei, fiecare fracțiune de secundă contează în ceruri. Cronograful se regăsește, de asemenea, în modelele auto, unde apare alături de tahimetru pentru măsurarea vitezei. Prin urmare, cronograful într-un ceas nu este doar o opțiune practică, ci și una estetică.

 

La ce este folosit cronograful? Cum se utilizează zilnic cronograful din ceasul meu?

Cronograful poate fi indispensabil, în special pentru sportivi. Este greu de imaginat orice disciplină în care timpul este esențial fără capacitatea de a-l măsura cu precizie. Astfel, ceasurile cu cronograf sunt indispensabile pentru orice atlet care se străduiește să doboare toate recordurile. Cea mai populară utilizare a unui cronograf este, bineînțeles, măsurarea timpului în timpul alergării - chiar și în epoca ceasurilor electronice, totuși, mulți oameni aleg modelele analogice cu cronograf. Un motiv pentru acest lucru este designul lor versatil - pot servi la fel de bine ca ceasuri sportive și ca ornamente elegante pentru ocazii formale. Ceasuri cu cronograf sunt, de asemenea, ideale pentru toate tipurile de antrenori și instructori de sport care trebuie să verifice ora la care se află sarcinile lor, dar care doresc să păstreze un aspect elegant și exclusivist.

 
Ceasuri Zeppelin
 

Cum se utilizează cronograful? Prin utilizarea butoanelor situate pe partea laterală a plicului pentru a începe și a opri măsurarea. Producătorii încearcă să facă această funcție cât mai intuitivă și mai ușor de utilizat posibil. Răspunsul la întrebarea la ce este folosit cronograful într-un ceas pare relativ simplu - acesta servește atât ca funcție de cronometrare, cât și ca adaos estetic.

 

Cum se configurează un cronograf pe un ceas? Instrucțiuni pas cu pas

Cum se reglează cronograful pe ceasul dumneavoastră? Vă atașăm o scurtă instrucțiune care vă va permite să resetați setările cronometrului.

Instrucțiunile pentru operarea cronografului pe un ceas sunt destul de scurte și necomplicate. Primul pas este să trageți coroana până la capăt și, cu ajutorul butoanelor, să deplasați subdiviziunile în poziția inițială. La unele mărci, setarea cronografului necesită scoaterea coroanei și apăsarea simultană a butoanelor superior și inferior timp de câteva secunde. Odată ce operațiunea este finalizată, este necesar, de asemenea, să nu uitați să setați ora corectă, a cărei numărătoare inversă a fost oprită pentru acel moment.

 

Cronometru și cronograf într-un ceas - explicăm diferența

Cronometru și cronograf sunt termeni adesea confuzi, mai ales că amândoi se referă la ceasuri. Un cronometru nu este altceva decât un ceas cu un grad foarte ridicat de precizie care poate rezista la condiții de funcționare variate. De cele mai multe ori, faptul că un model este un cronometru este evidențiat de certificatul COSC (prescurtare de la Swiss Chronometer Testing Institute). Un cronograf este, după cum știm deja, un ceas cu funcție de cronometru analogic care măsoară segmente de timp, cadranele minuscule acționând ca indicații de măsurare în cadrul acestuia. Precizia acestora poate fi de ordinul zecilor sau chiar sutimi de secundă.

 
Ceasuri Emporio Armani
 


Emil Stancu

Îi plac ceasurile de lux, idolatrizează automatele și le colecționează cu pasiune. În același timp, urmărește îndeaproape toate știrile și evenimentele din lumea ceasurilor. În particular, înoată cu pasiune și călătorește în jurul lumii.