Ceas mecanic sau automat? Care sunt diferențele?

Orientare

Ceas mecanic sau automat? Care sunt diferențele?

Emil Stancu

Îi plac ceasurile de lux, idolatrizează automatele și le colecționează cu pasiune. În același timp, urmărește îndeaproape toate știrile și evenimentele din lumea ceasurilor. În particular, înoată cu pasiune și călătorește în jurul lumii.

27 iulie 2022

În articolele noastre, am abordat adesea tema mecanismelor - în principal automate și cuarț, care este mai bun, care merită ales etc. Să recunoaștem, există mult mai multe ceasuri cu astfel de mecanisme decât cele cu înfășurare manuală, dar, cu toate acestea, astfel de înfășurări sunt încă folosite în orologerie și sunt extrem de apreciate de profesioniști. În articolul de astăzi, vom analiza distincția dintre mișcările mecanice cu înfășurare manuală și automată.

Clasificarea mecanismelor la ceasuri

Multe persoane fac adesea distincția între măștile mecanice, adică cele cu înfășurare manuală, și ceasurile automate - care se înfășoară singure, fără a fi nevoie de intervenția noastră în funcționarea ceasului - ca fiind două categorii distincte. Aceasta este o distincție mai ușoară, dar totuși una incorectă, pe care vom încerca să o corectăm și să o explicăm în acest articol.

Ceas Carl von Zeyten pentru bărbați mișcare automată

Să începem cu începutul, adică cu clasificarea mecanismelor și a tulpinilor acestora. Putem împărți ceasurile în două grupe de bază:

  • mecanic: cu înfășurare manuală sau automată
  • ceasuri cu cuarț

Descoperiți inima unui ceas mecanic

De ce această divizare? Este destul de ușor de explicat. Ceasurile mecanice - fie că sunt cu înfășurare manuală sau automate - sunt echipate cu: un mecanism de încărcare (transmite energia mecanică), un balans (reglează mersul) și un resort de acționare. Acesta din urmă, atunci când este întins, se dilată (se desface), transferând astfel energia potențială acumulată către componentele individuale ale mecanismului. Astfel, arcul pune în mișcare întregul mecanism. Avantajul unor astfel de mecanisme este că nu au nevoie de o baterie pentru a funcționa, care trebuie întotdeauna înlocuită după o anumită perioadă de timp dacă se uzează - doar monitoarele cu cuarț au acest sistem de acționare.

Aerowatch mechanical watch

Puteți citi despre diferențele dintre ceasurile automate și cele cu cuarț la următorul link.

Ce trebuie să știți despre un mecanism de înfășurare manuală?

Știm deja că ceasurile mecanice sunt acționate de un resort. Vom analiza acum cele două subcategorii menționate mai sus și diferențele dintre ele. Ceasurile cu mecanism manual de înfășurare au apărut, evident, mult mai devreme decât cele cu mișcare automată. Aceste modele sunt sinonime cu luxul, tradiția, meșteșugul orologeriei și unicitatea. Nu e de mirare că sunt unele dintre cele mai apreciate modele de pe piață. În acest tip de ceas cu acționare manuală, este necesară înfășurarea sistematică a arcului mecanismului. Acest lucru se face prin rotirea coroanei până la limita maximă. Acest lucru pune în mișcare arborele de întindere și angrenajele responsabile de tensionarea arcului de acționare. Acest tip de mecanism este mai ușor de reparat, în cazul unei posibile deteriorări, și mai ales mai ușor de curățat. Este o soluție potrivită pentru persoanele cărora le place să aibă grijă de ceasurile lor.

Ceas mecanic Schaumburg

Cum funcționează tensiunea automată?

Celelalte ceasuri cu înfășurare automată au apărut în jurul anului 1770 și sunt versiuni îmbunătățite ale celor cu înfășurare manuală. Cei mai mulți oameni aleg acest tip de mișcare în principal pentru confortul și comoditatea utilizării - nu este nevoie să vă amintiți să le înfășurați în mod regulat. Este suficient ca proprietarul să țină ceasul la încheietura mâinii, astfel încât arcul de acționare să fie în permanență sub tensiune. În acest caz, pendulul și mecanismul de declanșare sunt responsabile pentru autotensionarea arcului. Dar ce se întâmplă dacă nu purtăm în prezent ceasul la încheietura mâinii? Colecționarilor și pasionaților de ceasuri le place să folosească rotomatele, care sunt dispozitive speciale care înfășoară ceasul fără a fi nevoie să îl puneți la încheietura mâinii. Un avantaj suplimentar al monitoare automate este că unele modele sunt echipate cu indicatoare de rezervă de mers, cu alte cuvinte, acestea arată informații despre gradul de tensionare a arcului.

Frederique Constant Ladies Automatic Open Heart lifestyle watch

Mecanic sau automat - ce mecanism să alegeți?

Dacă ne dorim un ceas cu "suflet" merită să mizăm pe un model mecanic. Depinde de noi înșine și, mai presus de toate, de confortul nostru să decidem ce ceas alegem, fie că este cu încărcare manuală sau automată. Pentru o selecție mai mare de ceasuri cu cuarț, automate sau cu încărcare manuală, vă rugăm să vizitați magazinul nostru online.


Emil Stancu

Îi plac ceasurile de lux, idolatrizează automatele și le colecționează cu pasiune. În același timp, urmărește îndeaproape toate știrile și evenimentele din lumea ceasurilor. În particular, înoată cu pasiune și călătorește în jurul lumii.