Ce trebuie făcut dacă ceasul se magnetizează?

Orientare

Ce trebuie făcut dacă ceasul se magnetizează?

Andrei Vlad

Un om în continuă mișcare. Dacă nu încearcă vreun sport nou, probabil că este pe drum pentru a prinde un autostop spre Spania. Iubitor de ceasuri inteligente și de ceasuri de înaltă tehnologie.

30 mai 2023

Uneori, un ceas mecanic se magnetizează. Acest lucru se întâmplă atunci când este expus la un câmp magnetic, ceea ce îi perturbă funcționarea. Componentele din oțel care sunt cele mai sensibile la efectele negative ale câmpului sunt cele care se magnetizează, ceea ce este fatal pentru buna funcționare a ceasului. Deosebit de importante sunt cele care afectează direct sau indirect precizia mecanismului. Ce trebuie făcut în cazul în care un ceas se magnetizează?

Cum știți dacă un ceas s-a magnetizat?

În primul rând, un ceas magnetizat nu funcționează deloc sau merge foarte imprecis. Există însă o modalitate, deși artizanală, folosită și de ceasornicari, de a recunoaște că un ceas este magnetizat. Pentru acest procedeu se folosește o busolă obișnuită. Atunci când un ceas magnetizat este apropiat de o busolă robustă, acul acesteia se va devia vizibil.

busolă

Cum se demagnetizează un ceas?

Pentru a scăpa de problema unui ceas magnetizat, din fericire, nici măcar nu este necesar să se scoată mecanismul din plic. Este o operațiune ușoară, însă, pentru a o efectua este necesară o vizită la un magazin de ceasornicărie. În zilele noastre, ceasurile folosesc de obicei arcuri de păr realizate de obicei din Nivarox - un aliaj metalic care reacționează la un câmp magnetic. Magnetul atrage un astfel de arc, dar metalul nu se magnetizează permanent. Odată ce magnetul dispare, părul funcționează nestingherit.

ceasornicar

Componentele magnetizate interferează cu funcționarea corectă a ceasului

Un câmp magnetic suficient de puternic care acționează asupra unui ceas mecanic poate magnetiza permanent atât resortul, cât și ancora, roata de prindere sau componentele din oțel ale roților dințate ale ceasului de măsurat. Aceste componente magnetizate atrag arcul de păr, interferând cu buna funcționare a acestuia. În plus, magnetizarea roții de prindere și a ancorei poate duce la o funcționare incorectă a scăpării ceasului. Oricare dintre aceste influențe se poate traduce prin faptul că ceasul se grăbește, întârzie sau oprește complet mecanismul.

mecanism

Eliminarea revoluționară a oțelului sensibil la câmpuri magnetice din construcția mecanismelor

O dată importantă, în ceea ce privește efectul câmpurilor magnetice asupra funcționării ceasurilor, este anul 1896, când a fost folosit un aliaj metalic numit Invar pentru fabricarea arcului de balans. Acesta a fost creat pe bază de nichel, iar în 1920 a fost îmbogățit și îmbunătățit, rezultând un aliaj numit Elinvar. Prin utilizarea acestui aliaj special, a devenit posibilă realizarea roții de balans din alamă. Această soluție a exclus utilizarea oțelului sensibil la magnetism în aceste componente, rezolvând în același timp și problema efectului schimbărilor de temperatură asupra preciziei ceasului.

mecanism

Siliciul ca material pentru producția de ceasuri antimagnetice

În prezent, cele mai frecvente cauze de magnetizare a unui ceas sunt efectele cuptoarelor cu inducție, ale difuzoarelor și ale magneților de neodim. Magnetizarea poate apărea și în timpul zborurilor cu avionul, atunci când un ceas transportat în bagaje ajunge în zona de influență magnetică a motoarelor aeronavelor. O descoperire importantă în producția de ceasuri antimagnetice va fi utilizarea pe scară largă a unui arc de păr, a unei rotițe de prindere și a unei ancore, realizate din siliciu. Acest material este clasificat ca fiind un semimetal în tabelul periodic al elementelor și nu reacționează la câmpurile magnetice. Printre ceasurile cu un par de balans din silicon se numără Tissot Ballade Powermatic 80 COSC Gent. Pe de altă parte, Certina DS-2 Powermatic 80, pe de altă parte, are un fir de balans Nivachron™, de asemenea rezistent la câmpurile magnetice.

ceasornicar


Andrei Vlad

Un om în continuă mișcare. Dacă nu încearcă vreun sport nou, probabil că este pe drum pentru a prinde un autostop spre Spania. Iubitor de ceasuri inteligente și de ceasuri de înaltă tehnologie.