Impermeabilizarea IP - ce este?

Varietăți

Impermeabilizarea IP - ce este?

Andrei Vlad

Un om în continuă mișcare. Dacă nu încearcă vreun sport nou, probabil că este pe drum pentru a prinde un autostop spre Spania. Iubitor de ceasuri inteligente și de ceasuri de înaltă tehnologie.

10 august 2023

Rezistența la apă a unui ceas este exprimată de obicei în metri sau atmosfere. Cu toate acestea, în cazul ceasurilor inteligente, standardele sale pot fi indicate și prin literele "IP" și o valoare numerică care le urmează. Cum se citește semnificația acestora? Citiți mai departe!

Din ce elemente este format codul de impermeabilitate al carcasei?

Codul care indică impermeabilitatea unui smartwatch este alcătuit din abrevierea IP, urmată de o cifră de la 0 la 6 și de o altă cifră a cărei valoare poate fi cuprinsă între 0 și 9. Abrevierea IP nu înseamnă altceva decât Protecție Internațională. Codurile individuale pe care IP le formează cu cele două cifre sunt definite de EN 50629, care este echivalentul standardului internațional IEC 60 529.

IP rezistent la apă

Semnificația cifrelor individuale din cod

Fiecare cifră a codului ne oferă informații specifice. Prima cifră caracteristică definește nivelul de etanșeitate al carcasei în ceea ce privește corpurile solide care ar putea pătrunde în carcasă. A doua cifră caracteristică ne informează despre protecția împotriva pătrunderii apei în incintă.

Prima cifră caracteristică - semnificație:

  • 0 - fără protecție
  • 1 - protecție împotriva contactului cu părțile periculoase cu mâna și împotriva pătrunderii corpurilor solide cu un diametru de 50 mm sau mai mare.
  • 2 - protecție împotriva contactului cu părțile periculoase cu mâna și împotriva pătrunderii corpurilor solide cu un diametru de 12,5 mm și mai mare.
  • 3 - protecție împotriva contactului cu părți periculoase cu o unealtă și împotriva penetrării corpurilor solide cu un diametru de 2,5 mm și mai mare.
  • 4 - protecție împotriva stropirii cu apă din orice direcție.
  • 5 - protecție împotriva contactului cu părți periculoase prin sârmă și împotriva pătrunderii corpurilor solide cu diametrul de 1 mm și mai mare.
  • 6 - protecție împotriva contactului cu părți periculoase și împotriva pătrunderii oricărui praf

ceasuri impermeabile

A doua cifră caracteristică - semnificație:

  • 0 - fără protecție
  • 1 - protecție împotriva stropirii cu picături de apă
  • 2 - protecție împotriva stropirii cu picături de apă atunci când carcasa este înclinată cu orice unghi de până la 15° față de verticală în orice direcție
  • 3 - protecție împotriva stropilor de apă la orice unghi de până la 60° față de verticală în fiecare direcție
  • 4 - protecție împotriva stropirii cu apă din orice direcție
  • 5 - protecție împotriva stropilor de apă (12,5 l/min) proiectați pe carcasă din orice direcție
  • 6 - protecție împotriva stropilor de apă (100 l/min) proiectată pe carcasă din orice direcție.
  • 7 - protecție împotriva scufundării în apă (30 min. la o adâncime de 0,15 m deasupra părții superioare a carcasei sau la 1 m sub partea inferioară a carcasei pentru carcasele mai mici de 0,85 m).
  • 8 - protecție împotriva efectelor imersiunii în apă (în condițiile specificate de producător, dar mai severe decât în etapa 7).
  • 9 - protecție împotriva imersiunii în jeturi de apă la temperaturi ridicate (+80°C) la presiune ridicată (80-100 bar).

Cele mai frecvente standarde în cazul ceasurilor inteligente

Cele mai frecvente standarde în cazul ceasurilor inteligente sunt IP67 (rezistent la praf, murdărie și nisip, capabil să fie scufundat în până la 1 metru de apă la temperatură și presiune normală timp de o jumătate de oră) și IP68 (rezistent la praf și capabil să fie scufundat în mai mult de 1 metru de apă la temperatură și presiune normală - adâncimea și durata scufundării variază în funcție de modelul produsului). Mai puțin frecvente sunt modelele cu clasificări IP57, IP55 și IP54.

Ceas inteligent rezistent la praf

Aflați despre ceasurile inteligente rezistente la apă disponibile în magazinul Eceasuri

Pe site-ul nostru veți găsi zeci de ceasuri inteligente conforme cu IP67 sau IP68 (inclusiv Garett, Huawei, Manta sau Marea), astfel încât să le puteți folosi confortabil în fiecare zi, fără să vă faceți griji cu privire la praf sau stropiri.


Andrei Vlad

Un om în continuă mișcare. Dacă nu încearcă vreun sport nou, probabil că este pe drum pentru a prinde un autostop spre Spania. Iubitor de ceasuri inteligente și de ceasuri de înaltă tehnologie.