Mișcare automată sau cuarț - ce să alegeți?

Orientare

Mișcare automată sau cuarț - ce să alegeți?

Emil Stancu

Îi plac ceasurile de lux, idolatrizează automatele și le colecționează cu pasiune. În același timp, urmărește îndeaproape toate știrile și evenimentele din lumea ceasurilor. În particular, înoată cu pasiune și călătorește în jurul lumii.

28 iulie 2022

Când decidem să cumpărăm un ceas, ne confruntăm cu alegerea designului acestuia și a tipului de mecanism responsabil pentru funcționarea ceasului. A doua întrebare este mai serioasă, deoarece fiecare opțiune are atât avantaje, cât și dezavantaje. Printre opțiuni se numără ceasurile automate, cu cuarț, mecanice cu înfășurare manuală, precum și cinetice și solare. De data aceasta, ne-am concentrat atenția asupra primelor două mecanisme.

 

Care sunt diferențele dintre mecanisme?

Registrul automat este acționat cu fiecare mișcare a încheieturii mâinii proprietarului, prin tensiunea unui resort de acționare care pune în mișcare acele. Pe de altă parte, mecanismul de cuarț este alimentat de o baterie, care trebuie înlocuită din când în când. Ambele mecanisme diferențiază ceasurile din punct de vedere al prețului. Monitoarele cu cuarț sunt considerabil mai ieftine în comparație cu cele automate, pentru care trebuie să plătiți până la câteva sute de mii de euro. Aceste diferențe poartă atât caracteristici pozitive, cât și negative ale ceasului.

 

Dezavantajele și avantajele unui mecanism automat

Mulți oameni cred că optarea pentru un ceas automat este un semn de snobism pentru cei care aleg să facă o astfel de achiziție. Ceasurile automate sunt întârziate sau grăbite. Chiar și cele semnate de prestigiosul institut COSC ar putea să nu fie atât de precise pe cât cer vremurile actuale. Acest lucru se datorează faptului că mecanismul automat necesită integrare din partea utilizatorului. Este activat de mișcarea încheieturii mâinii proprietarului, așa că, dacă este pus pe raft pentru o perioadă îndelungată de timp, la un moment dat mecanismul încetează să mai funcționeze. Cu toate acestea, au fost găsite mai multe soluții și pentru această problemă. Un ceas automat poate fi înfășurat manual cu ajutorul coroanei sau al pendulului. De asemenea, este util și rotomat, care este un dispozitiv care imită mișcarea mâinii prin efectuarea de rotații ciclice în jurul axei sale. Un astfel de ceas trebuie, de asemenea, îngrijit, din când în când, să i se facă un service și să i se înlocuiască lubrifiantul. Atunci nu mai este doar un dispozitiv de cronometrare a timpului, ci un alt membru al familiei.

 

De ce să cumperi un ceas cu mișcare automată?În primul rând este vorba de prestigiu. Persoana care poartă un astfel de ceas la încheietura mâinii se poate simți specială. La fiecare mișcare a mâinii, un volant este pus în funcțiune, iar întregul ceas pare să funcționeze. Elementul distinctiv al "automatelor" este funcționarea specifică a secundarului. Spre deosebire de acțiunea săltăreață a ceasurilor cu cuarț, la ceasurile automate mâna a doua curge pe cadran. În plus, prin intermediul acoperișului smălțuit putem admira mecanismul de cronometrare.

 

Mecanism automat MeisterSinger

 

 

Beneficii și dezavantaje ale mecanismului cu cuarț

În primul rând, măștile cu cuarț sunt mai precise. De asemenea, nu este nevoie să le înfășurați sau să le purtați în fiecare zi pentru a le menține în funcțiune. Punctul culminant al tehnologiei este Casio with Waveceptor, care memorează timpul cu acuratețea unui ceas atomic. Din păcate, fiecare baterie care alimentează un mecanism cu cuarț are o viață proprie și trebuie înlocuită din când în când. Împotriva unor astfel de așteptări a venit Citizen cu Eco-Drive, prin care orele își încarcă bateria folosind lumina soarelui. Cu toate acestea, există un lucru pe care un ceas cu cuarț, chiar și cel mai frumos, nu îl va avea niciodată, și anume așa-numitul almă a ceasului. Un mecanism cu cuarț nu vă oferă posibilitatea de a privi în interiorul mecanismului și de a-l urmări cum funcționează, așa cum face un mecanism automat.

 

Cluse quartz mechanism

 

Mișcare quartz sau automată - ce să alegi?

Un ceas cu cuarț va funcționa bine pentru uzura zilnică, fiind mai precis și mai puțin nesigur. Cu siguranță va fi pe placul persoanelor ocupate pentru care fiecare secundă este foarte importantă. În schimb, amatorii tradiționali de ceasuri, pentru care întreaga esență a utilizării unui ceas este înfășurarea acestuia, își vor concentra atenția asupra dispozitivelor cu mișcare automată.


Emil Stancu

Îi plac ceasurile de lux, idolatrizează automatele și le colecționează cu pasiune. În același timp, urmărește îndeaproape toate știrile și evenimentele din lumea ceasurilor. În particular, înoată cu pasiune și călătorește în jurul lumii.

var premiumText = document.querySelector(".open-modal-premium"); var modalPremium = document.querySelector(".storeInfoModalPremium"); if (premiumText == null && modalPremium !== null) { document.querySelector(".storeInfoModalPremium").remove(); } var panoramaText = document.querySelector(".open-modal"); var modalPanorama = document.querySelector(".storeInfoModal"); if (panoramaText == null && modalPanorama !== null) { document.querySelector(".storeInfoModal").remove(); }