Mineral, hesalit, safir - cu alte cuvinte, sticlă în ceasuri

Varietăți

Mineral, hesalit, safir - cu alte cuvinte, sticlă în ceasuri

Emil Stancu

Îi plac ceasurile de lux, idolatrizează automatele și le colecționează cu pasiune. În același timp, urmărește îndeaproape toate știrile și evenimentele din lumea ceasurilor. În particular, înoată cu pasiune și călătorește în jurul lumii.

25 iulie 2022

Monitoarele de mână diferă unele de altele nu numai prin mecanismul folosit, tipul de curea sau designul - o caracteristică nu mai puțin importantă, care determină rezistența ceasului la condițiile externe, este și sticla. Acest element mic și transparent al cadranului poate face diferența atunci când căutăm un ceas care să se potrivească nevoilor noastre. De ce?

Scala lui Mohs - determinați cele mai bune ochelari de ceas

Răspunsul este duritatea materialelor folosite pentru a face o astfel de sticlă. Pentru a determina ce material are o rezistență mai mare la zgârieturi, se folosește așa-numita cale de duritate Mohs. Valorile cuprinse între 1 (cea mai mică rezistență la zgârieturi) și 10 (cea mai mare) permit compararea tipurilor de ochelari între ele. Așadar, haideți să aruncăm o privire la cele mai comune tipuri de sticlă folosite la ceasuri:

Glasă de esalit - 1 pe scara de duritate Mohs

Se caracterizează prin cea mai scăzută rezistență la zgârieturi în comparație cu alte ochelari: este doar 1-2 pe scara Mohs. Acestea sunt fabricate din polipropilenă întărită și purificată. Foarte des, este denumit interschimbabil cu numele "hesalite" ca fiind "plastic" de sticlă. În ciuda rezistenței sale scăzute la zgârieturi, acest tip de material are avantajele sale. O astfel de sticlă poate fi lustruită și, datorită elasticității sale ridicate, este, de asemenea, mai rezistentă la impacturi decât sticla mai dură. Mai mult, ceasurile cu sticlă de hessalit ating prețuri mai mici decât cele dotate cu alte tipuri de sticlă, deoarece costul de producție al unei astfel de protecții a cadranului este destul de scăzut. Printre cele mai populare ceasuri de acest tip se numără unele modele din seria Casio Sport, ceasurile elegante Zeppelin și ceasurile sport ușoare Timex Ironman.

Hesalite glass

Veața minerală - cea mai bună dintre tipurile de sticlă

Cel mai comun tip de sticlă în ceasuri. Sticla minerală se caracterizează printr-o rezistență medie la zgârieturi (grad Mohs 4) și o rezistență destul de bună la spargere - datorită elasticității sale mai mari decât sticla dură de safir. Cu toate acestea, costul de fabricare și de înlocuire a unei astfel de sticle este mai mare decât în cazul sticlei din plastic. Acest tip de material poate fi găsit în marea majoritate a ceasurilor de clasă medie și înaltă. Este soluția optimă în cazul ceasurilor purtate zilnic.

Diapozitiv mineral

Glasă minerală întărită (Hardlex) - o alegere obișnuită printre ochelarii de ceas

Acest tip de protecție pentru cadranul ceasului este întărit, prin întărire suplimentară, cu sticlă minerală. Datorită acestei soluții, sticla își păstrează în continuare o bună elasticitate și este mai rezistentă la zgârieturi. De asemenea, nu este la fel de ușor de spart. Acest tip de sticlă este frecvent întâlnit la ceasurile sportive și mai ales la ceasurile pentru scafandri.

Acest tip de soluție este cel mai adesea ales de producătorii de mărci precum Seiko (în special seria Automatic), Vostok Europe, Festina și Adriatica.

Sticlă minerală întărită

Glasă de safir - sticlă sintetică de cea mai mare duritate

Glasă de safir cu cea mai mare rezistență la zgârieturi. Își datorează duritatea sa peste medie la corundum - mineralul din care este fabricat safirul sintetic. Este unul dintre cele mai dure materiale din lume (după diamant) - este clasat chiar pe locul 9 pe scara Mohs. Ca urmare, utilizarea sa în ceasuri garantează o protecție de aproape 100% împotriva oricăror zgârieturi și împotriva pierderii clarității în timp. Această din urmă caracteristică face ca cadranele monitoare cu sticlă de safir, spre deosebire de ceasurile cu alte tipuri de sticlă, să arate ca noi chiar și după mulți ani de utilizare. În plus, sticla de safir are o transparență constantă de până la 85%, ceea ce o plasează din nou pe primul loc printre celelalte tipuri de sticlă utilizate la ceasuri. Singurul dezavantaj al acestui material este frecvența sa, datorită durității sale ridicate, motiv pentru care sticla de safir este mai ușor de spart decât de zgâriat.

Mărcile care includ foarte des sticlă de safir în ceasurile lor sunt în principal mărci elvețiene: Adriatica, Atlantic, Doxa și Roamer. Vedeți cât de senzațional arată sticla de safir în ceasurile japoneze Seiko Presage.

Pot fi sticla unui ceas problematică?

Există, de asemenea, unele probleme asociate cu ochelarii de ceas. Utilizarea lor, în special pe perioade lungi de timp, este adesea asociată cu zgârieturi grave și chiar cu ruperi. Să nu ne facem iluzii - chiar și un ceas care a fost îngrijit cu cea mai mare grijă și atenție poate fi supus unor astfel de deteriorări. De ce? Zgârieturile sunt cauzate de duritatea materialului folosit la fabricarea sticlei.Cu cât materialul este mai moale (de exemplu, hessalit sau sticlă minerală), cu atât riscul de zgârieturi este mai mare. Cu toate acestea, materialul moale înseamnă și o elasticitate mai mare și, prin urmare, protecție împotriva spargerii, motiv pentru care geamurile similare sunt folosite la ceasurile cele mai vulnerabile la spargere - cum ar fi ceasurile sport. Lentilele din safir vor fi, prin urmare, caracterizate de o rezistență ridicată la zgârieturi, dar, cu toate acestea, riscul de rupere va fi oarecum mai mare din cauza elasticității lor foarte scăzute.

Recenzii despre sticla de ceas

Multe persoane care decid să cumpere un ceas consideră că sticla este una dintre cele mai importante caracteristici ale acestuia. Persoanele care aleg modele mai scumpe sunt aproape întotdeauna tentate de sticla de safir, argumentând că sticla scumpă și rezistentă la zgârieturi este ideală pentru mărci prestigioase precum Roamer, Seiko sau Atlantic. În plus, astfel de ceasuri sunt de obicei combinate cu o ținută elegantă, ceea ce face ca riscul de deteriorare să fie scăzut. Între timp, ochelarii de șah sunt aleși de sportivi, pentru care căzăturile în timpul antrenamentelor sunt pâinea cea de toate zilele - la fel ca și riscul de deteriorare a echipamentului. Flexibilitatea acestor ochelari evită spargerile grave, iar eventuala înlocuire este, de asemenea, lipsită de probleme și ieftină. Cu toate acestea, toată lumea este de acord că compromisul ideal este sticla minerală la ceasuri, care este pe cât de flexibilă, pe atât de durabilă.

Alegeți singur sticla potrivită pentru ceasul dumneavoastră

Rezumat: atunci când vă alegeți un ceas, merită să țineți cont de ce tip de sticlă se potrivește cel mai bine nevoilor dvs. Dacă alegeți un ceas de zi cu zi, o sticlă minerală standard este adesea suficientă, în timp ce, dacă sunteți în căutarea unui monitor sportiv, merită să luați în considerare un ceas cu o sticlă de hessalit (în special pentru înot și scufundări) sau o sticlă minerală întărită. Pe de altă parte, dacă sunteți în căutarea unui ceas care să fie durabil și elegant, un ceas cu sticlă de safir ar fi o alegere excelentă.


Emil Stancu

Îi plac ceasurile de lux, idolatrizează automatele și le colecționează cu pasiune. În același timp, urmărește îndeaproape toate știrile și evenimentele din lumea ceasurilor. În particular, înoată cu pasiune și călătorește în jurul lumii.