Funcția de dată într-un ceas - ce tipuri există?

Orientare

Funcția de dată într-un ceas - ce tipuri există?

Emil Stancu

Îi plac ceasurile de lux, idolatrizează automatele și le colecționează cu pasiune. În același timp, urmărește îndeaproape toate știrile și evenimentele din lumea ceasurilor. În particular, înoată cu pasiune și călătorește în jurul lumii.

16 noiembrie 2022

Selectorul de dată este una dintre cele mai de bază și mai populare funcții ale ceasurilor, permițându-vă să verificați rapid data fără a fi nevoit să căutați instinctiv telefonul sau să vă uitați la un calendar. Ce este de fapt un selector de date? Cum funcționează? Care sunt diferitele tipuri de dispozitive de urmărire a datei la ceasuri? Nu uitați să citiți acest mini-ghid!

Funcția de dată la un ceas - o funcție de bază a ceasurilor

Selectorul de dată este a doua cea mai utilizată funcțiea unui ceas, după ora și indicatorul de timp. Este suficient să aruncați o privire rapidă la cadran pentru a ști ziua lunii și, uneori, ziua săptămânii. Designul său simplu face ca aceasta să fie cea mai comună complicație de ceas disponibilă la toate mărcile de ceasuri.

Funcția de dată într-un ceas - Atlantic Worldmaster 130th Aniversary Automatic Limited Edition 57750 41 25

Primul ceas cu acest tip de complicație a apărut la începutul secolului al XX-lea, iar anii '50 au fost martorii celei mai mari dezvoltări. La început, ceasurile indicau doar orele. Pe măsură ce industria orologieră a evoluat, au început să apară modele care ofereau funcții de dată în cele mai diverse forme, de la ferestre decupate de dimensiuni diferite în cadran, la discuri duble, la indicații analogice care făceau parte dintr-un calendar multifuncțional elaborat.

Cum funcționează un afișaj al datei la un ceas?

Funcționarea unui afișaj al datei depinde de tipul de mecanism utilizat. Baza funcționării sale trebuie să fie, în primul rând, faptul că nu afectează în niciun fel parametrii de mers ai ceasului. Din acest motiv, construcția sa nu trebuie să fie complicată, în funcție, bineînțeles, de gradul de complicație. Funcționarea acelor de dată se bazează pe energia extrasă de la bateria unei mișcări cu cuarț sau de la resortul de înfășurare a bazei - în cazul unei mișcări mecanice. Cu toate acestea, scopul este întotdeauna același - această funcție suplimentară nu trebuie să întârzie ceasul.

Frederique Constant Classics Quartz Quartz Triple Calendar ceas

Tipuri de mâini de dată în ceasuri

Tot atâtea mărci de ceasuri câte idei despre cum să vizualizeze și să prezinte mâna de dată. Oricum ar arăta această funcție, ea rămâne una dintre cele mai practice complicații ale mecanismelor folosite de producători. Ce tipuri de ceasuri cu dată pot fi găsite?

Indicator de dată sau de zi a lunii

Primul tip de bază al indicatorului de dată dintr-un ceas este așa-numita funcție Data, care indică doar ziua lunii. Cu siguranță ați întâlnit-o de mai multe ori în multe modele de la diferiți producători. Mărcile preferă să o folosească tocmai datorită eficienței sale, designului simplu și ușurinței de instalare. De asemenea, nu interferează cu mersul ceasului și obține energia necesară din funcționarea mecanismului de bază. Acest lucru face ca Data să fie unul dintre cele mai populare și mai simple tipuri de cronometre de date. Această complicație clasică este, de fapt, un disc rotativ gradat de la 1 la 31 cu clicheți și pârghii, situat chiar sub cadran. Există, de asemenea, un decupaj special în cadran (așa-numita fereastră pentru dată, care este de obicei situată la ora 3 sau 6 sau, mai rar, în altă poziție) care permite citirea numărului afișat, adică ziua curentă a lunii. De asemenea, poate fi prevăzut cu complicația Day Date, adică cu o indicație suplimentară a numelor zilelor săptămânii.

DS Powermatic 80 ceas C038.407.36.367.00 clasic data

Cu toate acestea, se întâmplă adesea ca numerele din fereastră să fie prea mici și să fie dificil de citit. Producătorii vin în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor și folosesc diverse soluții pentru a îmbunătăți lizibilitatea. Unul dintre acestea este un afișaj al datei cu o lentilă de mărire plasată pe sticlă. Cunoscut și sub numele de "ochiul Cyclop" (lentile Cyclop), acest tip de funcție de dată cu lupă a fost folosit pentru prima dată în 1853 și a fost inițiat de ceasul Rolex Datejust. Tendința astfel inițiată și-a găsit admiratori în întreaga lume. Ea este folosită cu succes și astăzi de multe mărci de ceasuri.

Big Date

O altă modalitate prin care mărcile încearcă să îmbunătățească lizibilitatea datei este utilizarea funcției Big Date, care a fost introdusă pe piața ceasurilor de către A. Lange & Sohne în 1994, dând astfel startul unei noi ere a acelor mari de dată. Revenind la complicația Big Date în sine, este posibil să asociați cu siguranță și alte denumiri folosite în mod interschimbabil, cum ar fi: Big Date, întâlnire mare, întâlnire panoramică sau Grande Date. Aceasta este una dintre cele mai elaborate forme ale clasicei date de întâlnire. Mecanismul său de funcționare este foarte simplu, dar diferă ușor de complicația de bază a datei. În această versiune, în loc de un singur disc cu indicații de la 1 la 31, există două discuri separate suprapuse cu cifre aplicate și mărite - separate pentru zeci (de la 0 la 3) și unități (de la 0 la 9). O astfel de ștampilă de dată constă, de asemenea, în două ferestre individuale încadrate în cadran. Prin urmare, decupajele și cifrele sunt mult mai mari decât în cazul unei complicații tradiționale și, astfel, indicația zilei lunii este mai vizibilă și din alte unghiuri de vedere de pe cadran.

Ceasul certina DS1 BigDate Powermatic 80 Ediție specială C029.426.11.091.60 mână panoramică de dată

Pointer Data

Un alt grup de date discutat este complicația Pointer Date, sau așa-numita dată pointer. Acesta este un ceas cu dată analogică, care este acționat de un indicator în loc de o fereastră decupată în cadran. În funcție de modul de funcționare și de gradul de complicație al mecanismului utilizat, în oferta mărcilor de ceasornicărie se pot găsi diferite forme de prezentare a acestei funcții. Cel mai adesea, în cazul calendarelor cu arătător, data este determinată de o scală suplimentară cu zilele consecutive ale lunii plasate în partea exterioară a cadranului și de un indicator central suplimentar care se termină cu un vârf de lance sau o semilună. Funcția Pointer Date poate fi găsită, de exemplu, în ceasurile Epos. Este, de asemenea, semnul distinctiv al mărcii exclusiviste Oris, care îl folosește în ceasurile sale în mod continuu de peste 70 de ani.

Oris Big Crown Pointer Date Automatic 01 754 7741 4065-07 5 20 63 pointer date ceas

Al doilea tip de Pointer Date este un indicator de dată sub forma unui subcadran suplimentar vizibil pe cadran. Această soluție este utilizată atunci când data, ca unul dintre mai multe elemente, face parte dintr-un: calendar elaborat, de exemplu, care conține o complicație a fazelor lunii, un calendar perpetuu sau un calendar triplu cu numele zilei săptămânii sau al lunii. Și în acest caz, data este citită cu ajutorul unei mâini, dar nu mai este vorba de cea centrală, ci de una mică, montată în punctul central al subcadranului menționat anterior.

Data retrogradă - așa-numita dată retrogradă (de salt)

Una dintre cele mai spectaculoase și mai complicate mâini de date nu putea lipsi de pe această listă. Este vorba despre data retrogradă, care este o formă de afișare a datei pe bază de indicator care utilizează un modul de dată recurentă (săritor). În sens literal, "retrograd" înseamnă un pointer retrograd, care se întoarce. Indicatorii retrograzi pot fi montați în orice parte a cadranului, dar cel mai adesea este vorba de o porțiune de cerc (de obicei între 270 și 90 de grade). După ce ajunge la capătul scării după un anumit interval de timp, indicatorul de salt se întoarce la punctul de plecare. În cazul unei complicații cu dată, aceasta sare doar o dată pe lună pentru a se întoarce la poziția inițială și pentru a începe din nou să măsoare zilele.

Seiko Presage Craftsmanship Kanazawa Kanazawa Urushi Dial Limited Edition SPB295J1 Retrograde Data ceas

Data retrogradă este o funcție care necesită un grad ridicat de măiestrie și expertiză în domeniul orologeriei, iar o companie care optează pentru această soluție este marca japoneză Seiko. Cu toate acestea, nu numai ziua lunii poate fi reprezentată de un astfel de indicator. Acest lucru este valabil și pentru indicarea minutelor, a secundelor, a zilei săptămânii etc. Aceasta nu este o provocare ușoară, care este acceptată de producători eminenți nu numai pentru a spori prestigiul mărcii, ci și pentru a-și face colecțiile mai atractive și mai individuale.

Caracteristica datei într-un ceas - o gamă largă de mărci de ceasornicărie

Sunteți o persoană care iubește varietatea în ceea ce privește designul și funcțiile utilizate în ceasuri? Preferați soluția tradițională a mâinilor clasice de dată sau optați pentru ceasuri deosebite cu o funcție spectaculoasă Retrograde Date? Optați pentru un ceas cu dată. Consultați gama extinsă de ceasuri cu dată de la mărcile de ceasuri. Nu așteptați și pariați acum pe favoritul dumneavoastră!


Emil Stancu

Îi plac ceasurile de lux, idolatrizează automatele și le colecționează cu pasiune. În același timp, urmărește îndeaproape toate știrile și evenimentele din lumea ceasurilor. În particular, înoată cu pasiune și călătorește în jurul lumii.