7 mituri despre alergare

Varietăți

7 mituri despre alergare

Andrei Vlad

Un om în continuă mișcare. Dacă nu încearcă vreun sport nou, probabil că este pe drum pentru a prinde un autostop spre Spania. Iubitor de ceasuri inteligente și de ceasuri de înaltă tehnologie.

10 octombrie 2022

La baza unui stil de viață sănătos stau o dietă sănătoasă și activitatea fizică. Unul dintre cele mai populare sporturi este alergarea. Nu necesită niciun efort financiar. Cu toate acestea, există câteva mituri care circulă, pe care vom încerca să le risipim. Explorați împreună cu noi cele mai frecvente 7 confuzii despre alergare.

1. Doar profesioniștii rulează

Fiecare profesionist a fost la început un profan. Prin urmare, afirmația că alergarea este doar pentru sportivi este un nonsens total. Desigur, este recomandabil să consultați un antrenor cu experiență pentru a stabili un plan de antrenament individual. De asemenea, este important să vă cunoașteți propriul corp, motiv pentru care merită să faceți un examen medical. Dacă abordezi alergarea în mod rațional și metodic, aceasta devine o plăcere!

Ceas sport Coros Pace

2. Alergarea are un efect negativ asupra genunchilor

Unul dintre miturile comune este că alergarea are un efect negativ asupra genunchilor. Nu este deloc așa. Un alergător laic ambițios parcurge o distanță de 3.000 de kilometri pe an, un alergător profesionist chiar 10.000 de kilometri, și asta fără să se accidenteze. Problema nu este alergarea în sine sau distanța, ci creșterea rapidă a numărului de kilometri parcurși. Forma se construiește încet. Creșterea intensității, precum și a distanței ar trebui să fie un proces gradual.

3. Trebuie să țineți cont de numeroase leziuni.

La fel ca la punctul de mai sus, totul depinde de o abordare responsabilă și de o tehnică de alergare corectă. Adesea, durerile și leziunile nu sunt rezultatul alergării în sine, ci al ignoranței. În primul rând, nu știm cum să alergăm și, în al doilea rând, nu știm în ce stare se află corpul nostru. Sportul are un efect benefic, dar asupra unui organism sănătos. În cazul în care există o problemă, tipul și intensitatea activității trebuie să fie adaptate la această problemă.

4. Mai ușor la urcare decât la coborâre

Acest mit există nu numai în lumea alergătorilor, ci și în rândul drumeților montani. Alergarea în pantă ne cere să fim puternici și eficienți în primul rând. Așadar, dacă am construit deja o sămânță de formă, nu ar trebui să fie o problemă pentru noi. Coborârile sunt mult mai solicitante. Trebuie să ai o tehnică excelentă, o condiție fizică și o concentrare sporită. Acest lucru se datorează faptului că coborârile sunt mult mai rapide, o clipă de neatenție și, în cel mai bun caz, vă așteaptă o cădere dureroasă.

5. Alergați numai cu pantofi amortizanți

Pantofii cu amortizare vor anula riscul de accidentare. Hmm, acest mit a fost probabil inventat de companiile de încălțăminte. Nici un pantof, fie că are spumă suplimentară sau o talpă mai subțire, nu va reduce riscul de accidentare. Baza pentru o alergare sănătoasă este, așa cum am scris mai devreme, tehnica și un antrenament bine planificat. Mai presus de toate, pantofii trebuie să fie confortabili!

6. Solul instabil reduce riscul de rănire

Din când în când apar noutăți, și de multe ori știri false! Pentru o vreme, a fost populară convingerea că antrenamentul pe un teren instabil reduce riscul de accidentare. Cu toate acestea, cercetările au arătat că ne întărește mușchii, ne ajută cu echilibrul și coordonarea, dar nu are niciun efect asupra numărului de leziuni. Antrenamentul este eficient, dar nu previne accidentele.

7. să se antreneze mult timp sau deloc

Nu puțini sunt cei care susțin că doar sesiunile lungi de antrenament sunt eficiente. Urmând acest raționament, antrenamentele de alergare de 20 sau 30 de minute sunt doar o pierdere de timp. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr. Un plan de formare ar trebui să fie adaptat la fiecare persoană în parte. Ar fi util să variați timpul, intensitatea și frecvența antrenamentelor. Doar cu un plan bine adaptat și variat ne putem îmbunătăți treptat condiția fizică și tehnica.

Începeți-vă aventura de alergare cu un ceas de alergare

Alergarea combinată cu o dietă bine echilibrată poate avea un efect benefic și chiar salutar asupra organismului nostru. Merită să obțineți un ceas sport echipat cu o serie de funcții utile. Există un întreg segment de ceasuri și smartwatch-uri dotate, printre altele, cu un monitor de ritm cardiac, cronograf, pedometru sau GPS. Aceste tipuri de accesorii sportive sunt utile atât în timpul antrenamentelor, cât și în viața de zi cu zi. Pentru începători, un ceas Timex Ironman sau Timex Marathon este suficient. Ceasurile mai avansate din punct de vedere tehnologic de la Suunto, Garmin, Polar sau Coros sunt perfecte atât pentru persoanele cu discernământ, cât și pentru profesioniști. Și tu ai început deja aventura ta de alergare?


Andrei Vlad

Un om în continuă mișcare. Dacă nu încearcă vreun sport nou, probabil că este pe drum pentru a prinde un autostop spre Spania. Iubitor de ceasuri inteligente și de ceasuri de înaltă tehnologie.